Keynote: SUPERWEEK Romania 2012 (Sinaia)

Bánóczy Zoltán - 2012.10.30. 05:53




SUPERWEEK_sinaia_2012.jpg
Az október 23-i hetet a Sinaián töltöttem, ahol a SUPERWEEK ROMANIA 2012-t nyitottam meg egy angol nyelvű beszéddel - alább az eredeti magyar verzió és egy saját fotó.

sinaia_peles_superweek_580.jpg


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


"Mihez kezdünk majd, ha a webes penetráció növekedése megáll? Amikor nem lesz már növekedés alapból, nem nő tovább a torta?

Akkor lesz igazán fontos, hogy a megszerzett közönséget megtartsuk, viselkedésüket minél mélyebben és cizelláltabban megérthessük. Ha nem az analitikáról hinném, hogy erre képes lehet, ma nem állnék itt.

A klasszikus mondás szerint a reklámra költött pénz fele kidobott pénz, csak nem tudjuk, hogy melyik fele. A helyzet ennél általában sokkal rosszabb; ha csak a fele volna az.

Mi az AALL-nál leginkább a jellemzően 'kattintásmentes', márkázó-jellegű hirdetéstípusokhoz kapcsolódó költésekről gondoljuk úgy, hogy specializált Google Analytics méréseken keresztül jelentősen optimalizálhatók még, hiszen ilyen részletes mérésekre korábban nem volt példa.

Biztos vagyok abban, hogy mindenki tud a saját szakterületéről feltenni olyan komplex, valódi üzleti kérdéseket, melyekre a választ szeretne kapni saját dilemmáival kapcsolatban. Nyilván nem a látogatók szemeszínére és testmagasságára vagyunk kíváncsiak. Bár, ki tudja; 45-ös cipőt jobbára kétméteres embereknek lehet eladni.

Jól átgondol, kifinomult mérési technikákból származó, megfelelően értelmezett mérésekkel sokkal jobb döntéseket hozhatunk a keresőoptimalizálás, PPC-költések hatékonyabb elköltése vonatkozásában, jobban fókuszálhatjuk fejlesztéseinket, biztosabbak lehetünk a stratégiai csapásirány helyességében.

Analitika nélkül ma már nincsen valódi webes üzlet.

  1. Egyik nagy magyar tartalomszolgáltató megspórolhatott volna 20kEUR-t, ha komolyan veszi a GA-t és nem költ irdatlanul túl az organikus csúcshelyezéseinél PPC-re (elsősorban a non-brand kereséseknél kritikus).

  2. Egy turisztikai szolgáltató cégértékben nem bukott volna el 500kEUR-t, ha redizájnkor komoly SEO-szakértőt alkalmaz pár néhányezer EUR nagyságrendben, nem csökkent volna a foglalási célzatú forgalma napi 20k környékéről 3k-ra.

  3. Egy nemzetközi piacon működő vállalat nem ölt volna még 30kEUR-t adott szolgáltatási szegmensének fejlesztésébe, ha tudja, hogy az kifejezetten összezavarja és riasztja a felhasználókat.

  4. Annak a menőnek gondolt kuponszájt tulajdonosának a helyében sem lettem volna, akit azzal kellett szembesítenünk, hogy a hibás mérés miatt messze nem napi 40k látogatója van, hanem csupán a töredéke.


Akkor tekinhetjük sikeresnek a következő két napot, ha pár hónap múlva minden jelenlévő 4-5 hasonló felismerést tud felmutatni a saját területén.

Másfelől. Nagyon nehéz évek vannak előttünk - megyőződésből mondom: a túlélés csak méréssel lesz lehetséges. De mérés nem elég; megfontolt bátorság kell a továbblépéshez."

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


A bejegyzés trackback címe:

https://adat.blog.hu/api/trackback/id/tr164873255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása